Zo weren slimme steden de hitte, méér hiervan graag

Vergroening maakt straten vele graden koeler op warme dagen, en het zorgt meteen voor fijnere en leefbaarder steden. Veel meer gemeentes moeten hierop inzetten.

Deze opinie verscheen in NRC, 1 juli 2025

Heerlen

Busstation in Heerlen - Foto ANP / Peter Hilz

Dit busstation in Heerlen is onderdeel van het Maankwartier, een nieuwe wijk in het centrum van de stad. De wijk en de pergola zijn ontworpen door Michel Huisman, een Nederlandse kunstenaar en morfoloog. De gigantische met klimplanten begroeide stalen pergola zorgt voor een schaduwrijke en aangename plek om op de bus te wachten. De wisteria’s (blauwe regen) bieden verkoeling, ook zouden zij de luchtkwaliteit verbeteren en de stedelijke biodiversiteit versterken.


Alkmaar

In Alkmaar is winkelstraat De Laat volledig vernieuwd als onderdeel van de vergroening van het historische centrum. De straat kampte met hittestress, leegstand en verharding, en werd in 2021 getroffen door wateroverlast. Bureau B+B maakte een plan dat klimaatadaptatie en verblijfskwaliteit combineert. Grote verdiepte plantvakken vangen regenwater op en voorkomen overstroming. Meer dan zestig bomen bieden schaduw en verkoeling. De waterelementen geven de straat een eigen karakter. Fietsverkeer wordt omgeleid om ruimte te maken voor terrassen en ontmoetingsplekken. Het resultaat? Een koelere, groenere straat waar mensen langer blijven én waar lege winkelpanden sneller een nieuwe uitbater krijgen.


Rotterdam

De oude situatie. Aan de grond werden temperaturen gemeten van 70

De nieuwe situatie. Tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de buurt.

Het Driehoeksplein in de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken is opnieuw ingericht als het groene en levendige Driehoekspark. Van een grote asfaltvlakte naar een duurzamere en klimaatadaptieve ontmoetingsplek voor de hele buurt. In de oude situatie werd op dit schoolplein tijdens hete dagen in de volle zon 70 graden Celsius aan de grond gemeten. Samen met buurtbewoners, de Valentijnschool en ondernemers is gewerkt aan een nieuw ontwerp. De uitkomst: 2.500 vierkante meter nieuw groen, 26 extra bomen, een sportveld met wateropslag, een ‘sprokkelpad’ en diverse zit- en speelplekken. Zo werd het kale plein een groen park, voor spelen, sporten, ontmoeten en zelfs buiten lesgeven. Iets wat een aantal jaar geleden ondenkbaar was.


Deze voorbeelden komen aan bod in het boek De fijne stad - inspiratieboek voor de gezonde leefomgeving. Meer informatie en bestellen.

Volgende
Volgende

Het verschil tussen de geplande en de geleefde stad